Blog LIDERPLAST – BASTION

tamplarie pvc

Doriți să schimbați ferestrele și să montați termopane pentru izolarea locuinței și reducerea facturii la căldură? În cazul acesta mai mult ca sigur, că v-ați întrebat ce tâmplărie să utilizați, din PVC sau din Aluminiu. Pentru a lua decizia cea mai potrivită ptr dvs., vă vom exemplifica mai jos avantajele și dezavantajele fiecărei categorii. Izolarea termică este dată de coeficientul materialelor de construcţie pentru ferestre exterioare (PVC, lemn, aluminiu) şi totodată de un indicator dintr-o formulă simplă. Acesta este K (W/mK). Cu cât valoarea lui K este mai mică, cu atât conservarea energiei termice este mai mare. În urma testelor făcute, s-au făcut mai multe constatări. În primul rând, pentru profilele din PVC s-a constatat o diferenţă mare de temperatură la interiorul şi exteriorul acestora. Aceasta este o consecinţă directă a bunei izolări termice a materialului.

Costul – Tâmplărie PVC/Aluminiu

În cazul profilelor din aluminiu, temperatura la exterior este aproape egală cu cea din interior. Din ce cauza? Din cauză că aluminiul este un metal şi are un coeficient de conductivitate termică mare. În vederea soluționării acestei probleme, în interiorul profilului se pune o fibră de carbon care izolează. Având în vedere faptul că această fibră de carbon este scumpă, preţul tâmplăriei din aluminiu poate ajunge de cele mai multe ori să îl depăşească pe cel al tâmplăriei PVC. Mai mult decât atât, produsele din tâmplărie PVC pot fi reciclate în proporție de 100%.

Condensul  – Tâmplărie PVC/Aluminiu 

Un alt dezavantaj al tâmplăriei din aluminiu este formarea condensului. În cazul profilelor din PVC nu are loc apariţia condensului. Mecanismul are legătură chiar cu temperatura: aceasta este mai mică în exteriorul profilului decât temperatura din interiorul camerelor profilului, iar aerul cuprins în camerele profilului are o temperatură peste cea dintre foile de geam. În cazul profilelor din aluminiu, din cauza diferențelor de temperatură (ex: interior 5 ̊C și exterior – 20 ̊C), aerul cuprins în camerele profilului va avea o temperatură mai mică decât cel cuprins între foile de geam. Din cauza conductibilității aluminul condensează, și inclusiv și sticla, asta dacă vorbim despre spațiu public sau spații cu suprafețe mai mari.

Unde pot fi folositeTâmplărie PVC/Aluminiu

De asemenea, și aluminiul are propriile avantaje. Regăsi  mai jos principalele puncte forte ale tâmplăriei din aluminiu.

  • este ușor de întreținut
  • reprezintă soluția premium, fiind rezistentă la lovituri și factori de mediu
  • asigură o foarte bună protecție fonică (nivelul de zgomot poate fi redus cu până la 48 % față de geamurile normale)
  • aluminiul este foarte versatil pentru diverse elemente de feronerie grea
  • tâmplăria din aluminiu se potrivește mult mai bine clădirilor de birouri cu zone mari de geamuri
  • oferă o protecție mult mai bună împotriva tentativelor de efracție
tamplarie aluminiu
Tamplarie Aluminiu

Design/Aspect – Tâmplărie PVC/Aluminiu

Tâmplăria din PVC este mult mai indicată apartamentelor de bloc sau caselor, în timp ce tâmplăria din Aluminiu se potrivește următoarelor segmente: sisteme arhitecturale complexe, fațade tip perete-cortină, uși glisante ale unei vile, cupole de sticlă, sere, etc.

Principalii producători de sisteme de profile pentru tâmplărie PVC/Aluminiu PVC: VEKA, GEALAN, REHAU, SALAMANDER, TROCAL, PROFINE/KBE.

ALUMINIU: CORTIZO, ALUMIL, PROFILCO, ALPROF, EXALCO, ALTEST

Statistic vorbind, tâmplăria VEKA și tâmplăria GEALAN este recomandată de foarte mulți dezvoltatori. Motivele pentru care antreprenorii optează în majoritatea cazurilor pentru cele 2 brand-uri sunt următoarele:

  • tâmplăria VEKA este lider mondial pe piață datorită calității care se ridică la standarde înalte, și implicit datorită perioadei mari de garanție (25 ani)
  • tâmplăria GEALAN este lider național pe piață, iar raportul calitate – preț al acestui sistem de profile este foarte bun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *