Condensul pe tâmplărie

Condensul pe tâmplărie

Condensul pe tâmplărie

by June 26, 2015 0 comments

Modalitatea de formare a condensului este prin transformarea apei din stare gazoasă în stare lichidă.

Care sunt pașii ce trebuie urmați în vederea reducerii fenomenului de condens la locuințe, și în special pe tâmplărie?

Se pot lua măsuri în următoarele direcții:

  • temperatura obiectelor reci (toc tâmplărie, geam)
  • umiditatea relativă a aerului
  • temperatura aerului

Umiditatea:

În vederea eliminării condensului este necesar să se reducă umiditatea relativă a aerului. Prin acest aspect înțelegem, că trebuie să se reducă cantitatea de apă înglobată în aerul din încăpere. Cantitatea de apă pe care o poate absorbi aerul este diferită în funcție de temperatură.

De unde provine apa din locuință?

  •  un vas cu flori produce aproximativ 20-50 grame de vapori/zi;
  • o persoană elimină undeva la 500 gr. de vapori în 8 ore prin întreprinderea unor activități mai ușoare și aproximativ 1500 gr. efectuând munci mai solicitante;
  • prepararea zilnică a hranei (utilizarea aragazului) alimentează aerul cu până la 2 L apă;
  • uscatul hainelor în camere
  • dușul, baia sunt alte surse mari de vapori

De asemenea, mai există și alte motive din cauza cărora apare condensul, precum:

  • infiltrații de apă de la instalațiile de apă (anumite infiltrații pot proveni chiar de la vecini)
  • infiltrații de apă care apar din cauza lipsei pervazului exterior corect montat
  • infiltrații de apă de la acoperiș

Modalități de eliminare a condensului:

  •  Aerisirea constantă a încăperilor face posibilă evacuarea aerului umed și înlocuirea acestuia cu aerul rece și uscat de afară. Aerisirea se face minim de 2 ori dimineața și seara, iar pe timp de vară – 30 minute și pe timp de iarnă – 15 minute.
  • Creșterea temperaturii obiectelor reci, a feței interioare a ferestrelor și ușilor;
  • Eliminarea infiltrațiilor de apă de orice fel;
  • Reducerea umidității din încăpere;
  • Identificarea zonelor casnice de vapori de apă în anumite încăperi pentru a nu crește umiditatea în restul locuinței. Ușile de la bucătărie și de la baie trebuie să fie închise, iar respectivele zone să se aerisească după ce s-au realizat activități domestice. Nu uitați, că uscatul rufelor și călcatul reprezintă o sursă importantă de apă. Ar fi ideal, ca aceste activități să nu fie întreprinse în dormitoare sau sufragerie;
  • Este foarte importantă verificarea și etanșarea dintre tocul tâmplăriei și zid, deoarece aerul umed ar putea pătrunde prin rosturi. Astfel, apa va condensa umezind zidul, care ulterior va deveni sursă de apă;
  • În cazul camerelor pe care nu le puteți aerisi des, trebuie să se elimine posibilele surse de apă (vase cu flori, rufe la uscat, ghivece cu flori, etc.).

Momentan nu sunt conversatii

Intra intr-o conversatie

Nu sunt momentan postate conversatii

Poti fi persoana care porneste o conversatie.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.